Samen Beslissen

Onlangs kopte de Volkskrant: `Langer praten met de patiënt bespaart kosten in de zorg.’  Een goed gesprek hoeft niet altijd langer te duren, maar vereist wel goede communicatieve vaardigheden.

Ook gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer staat volop in de belangstelling. Uit verschillend onderzoek blijkt dat ca. 80% van de patiënten graag actief betrokken wordt bij zijn of haar behandeling. De patiënt blijkt zelf vaak tot een goede en weloverwogen beslissing te komen. Dit resulteert in meer tevredenheid, een betere kwaliteit van leven en een betere arts-patiënt relatie. Ook voor de specialist biedt het veel voordelen.

De patiënt kan alleen een goede keuze maken wanneer hij of zij goed wordt geïnformeerd. Dit vereist uitstekende gespreksvaardigheden van de arts en de structuur van het consult moet dit ondersteunen. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om het samen beslissen goed in het consult te integreren, zoals de keuzehulpen voor verschillende aandoeningen en de `3 Goede Vragen` ontwikkeld door NPCF in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten.

PQ Consult is betrokken bij projecten voor gezamenlijke besluitvorming en heeft een cursus ontwikkeld om Samen Beslissen goed in te zetten in uw ziekenhuis en de specialisten hierin te trainen.

Voor wie ?

Medisch specialisten en specialisten in opleiding.

 • Trainingen
  & Scholing
 • Voordrachten
  & Congressen
 • Coaching
  & Individuele trajecten
 • Adviezen
  Kantoor & Praktijk
 • Groeps Praktijk Diemen-Noord